20 års minnet av det kommunistiska upproret

Det är lite lustigt det här med historieskrivning.
Allt ska anpassas efter vad som passar den rådande ordningens intressen.
Ibland låter det som rena historierevisionismen och hycklandet verkar inte känna några gränser.

Vi pratar så klart om 20-årsminnet av upproret på Himmelska fridens torg i Kina.
Liberala tidningar som Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter skriver om upproret som krossades av den kinesiska diktaturen, hur drömmar om demokrati krossades av den auktoritära staten.
Det stämmer ju till viss del. Upproret krossades och det var demokrati man strävade efter. Men tänk efter ett tag. D-E-M-O-K-R-A-T-I inte kapitalism! Stor skillnad!

De som protesterade för 20 år sedan på Himmelska friden torg var unga kommunister. Studenter som stod och sjöng internationalen och andra kommunistiska arbetarsånger.

Kommunistiska protester 1989

Studenterna hade krav på rätt till bildande av fackföreningar, samma slags föreningar som både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har hjälpt Sveriges Borgerliga Allians att försöka krossa. Studenterna krävde rätten att få organisera sig och påverka sin livssituation och den kinesiska arbetsrätten. Rätten finns i Sverige, men möjligheterna att påverka vill borgarna med hjälp av SVD och DN slå bort. Med många olika medel. Med allt snack om individualitet, outsourcing och slopandet av LAS.

Beskrivningen i SVD av stämningen runt Himmelska fridens torg, ”där poliser genomsökte väskor och till och med fickor på kinesiska turister som promenerade mot det jättelika torget” får ju en att vika sig av skratt samtidigt som en obeskrivbar ilska över deras hycklande. Om ni drar till Södermalmstorg kl 11 på lördag, på svenska nationaldagen, och deltar i en antirasistisk demonstration lär ni råka ut för mer än ovan nämna av den SVENSKA snuten. Hör och häpna! Hur kan detta ske i ett demokratiskt samhälle?

Tur att det finns något som kallas för källkritik.
Till SVD och DN och alla andra idiotliberaler. Studenterna för 20 år sen på Himmelska fridens torg skulle nog stå och demonstrera mot samma samhällssystem ni förespråkar idag. De förespråkade nämligen kommunism, krävde rätt att förena sig i fackföreningar och för det kollektiva ägandet. Det gör inte ni. Ni skulle förespråkat att man slog ner på de ifall samma studenter stått utanför den svenska Riksdagen och krävt samma saker. Ni skulle skrivit om de som huliganer, vandaler och våldsverkare.
Magnus Sandelin, eran egna gullegris, med vilda fantasier skulle förfärats över demonstrationerna och skrivit en bok och undrat över hur när det kunde ha varit att någon faktiskt skulle i drömmen ha kunnat sprängt riksdagen då. Sen skulle mediekåta Anna-Lena Lodenius hitta på någon historia om vad hon skulle berätta för sina barn om det hela medan de lyssnade på julskivor.

Länge leve kommunismen! Länge leve det kommunistiska upproret på Himmelska fridens torg!
Tips: Kolla på det här programmet på SVT Play

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Jordbruksministern omdömeslös, Anders_S skriver Rädda välfärden – förstatliga Swedbank och SEB, Björn Nilsson skriver Napoleon har aldrig existerat, jesper skriver Vart skall man då skicka Schyman?d

~ av acidtrunk på juni 4, 2009.

16 svar to “20 års minnet av det kommunistiska upproret”

 1. Tror knappast de förespråkade mer diktatur i form av kommunism, det var MOT kommunism och det förtryck den ideologin bygger på som de var emot. Kina leds av kommunistpartiet som ju ”definitionsmässigt” är demokratiskt, då det tillsatts av folket genom en revolution *S*.

 2. Bevisa gärna ditt vilda antagande. Utan att länka till SVD eller annan liberal tidskrift.

 3. Hurra för de molotov-kastande revoltörerna! 20 år senare är Kina en global lönedumpare genom sin diktaturkapitalism och arbetarupproren som trots allt förekommer skulle behöva stöd. Kan inte LO skicka tryckpressar som de gjorde till Polen på 80-talet? De liberala kann man inte räkna med de snarare hyller diktaturen som garanterar ett stryptag på arbetarklassen globalt.

 4. Länge leve det folkliga uppresandet. Vi vandrar mot ljuset och kommunismen, leve den!

 5. De sjöng Internationalen (och andra sånger) för att visa att de inte var emot partiet utan ville ha reformer. De ville inte störta hela systemet utan vill ha yttrande- och mötesfrihet. Att kalla det ett ”kommunistiskt” uppror när kommunistpartiet satt vid makten och när vanligt folk i Beijing gick ut på gatorna (majoriteten var ingalunda några organiserade och övertygade kommunister), är fånigt och ren historieförfalskning.

 6. Hans: Jag vet inte tillräckligt om protesterna på Himmelska fridens torg för att uttala mig om den saken. Men upproret i Ungern 1956 var tveklöst ett i huvudsak kommunistisk rådsuppror, trots att ett sk. ”kommunistparti” satt vid makten där. Även Pragvåren 1968 hade en påtaglig kommunistisk dimension och stöddes av kommunister världen över.

  Varför skulle man som kommunist inte kunna göra uppror mot en sk. ”kommuniststat”? Vi är marxister, vi bryr oss inte om vad stater kallar sig utan endast om vad de faktiskt är. Varken Kina, Ungern eller Tjeckoslovakien var kommunistiska samhällen eller ens revolutionära i någon mån.

 7. […] Konfliktportalen.se: acidtrunk skriver 20 års minnet av det kommunistiska upproret, Jinge skriver Jordbruksministern omdömeslös, Anders_S skriver Rädda välfärden – […]

 8. Hans: Kände du majoriteten? Eller har Demoskop gjort en rundringning?

 9. >>Hans
  Yttrande- och mötesfrihet är ju väldigt bra för de som vill kämpa för arbetarnas rättigheter, högre löner etc. Det är enbart liberaler som vägrar se att rättigheterna används till nåt – nämligen till att (förhoppninsgvis) flytta fram sina positioner i en social konflikt.

 10. Var det inte korruptionen som var ett stort mål för demonstranterna? Korruption var/är ju ett svårt problem i Kina och hindrar utvecklingen för folk i gemen. Och när studenterna hållit på ett tag vaknade en del arbetare till och började kräva saker, och då blev partiet skrämt och ingrep våldsamt. Samt att partiet befarade att oroligheter kunde leda till att landet splittrades, vilket skulle kunna leda till ytterligare svåra oroligheter, inbördeskrig och elände (de kan sin historia och vill inte ha den upprepad).

  Att kalla detta för ett kommunistisk uppror är ju en intressant vinkling men jag tycker inte riiiiiiiiiiktigt att det håller!

 11. Acidtrunk: Var detta ett argument? Jag föreslår att du läser lite i ämnet innan du kastar ur dig en massa trams. Börja med att titta på Dokument utifråns dokumentär som finns på SVT Play, till exempel. Du har inga som helst belägg för det du påstår. Demonstrationerna våren 1989 var inget ”kommunistiskt uppror” utan en folklig resning, initierad av studenter och stödd av vanligt folk.

  Chris: Vi diskuterar demonstrationerna som ledde fram till massakern i Beijing 1989, inte demonstrationer i allmänhet.

 12. Hans: Och studenterna var kommunister.. Surprise! Mend et är klart, om inte SVD säger ngt om, då kan det ju inte stämma!! Läs gärna på själv innan du kommer hit och uttalar dig och gör bort dig mer än vad du redan gör bara genom att kalla dig nyliberal.

 13. Vem har sagt något om SvD…? Har du några initierade källor som säger att det var människor som drevs av kommunistisk ideologi som demonstrerade våren 1989? De demonstrerade mot korruption och för yttrande- och mötesfrihet, inte för kommunism. Det är du som ska göra ett case här eftersom det är du som påstår något som går stick i stäv med vad den övriga världen hävdar vad upprinnelsen till massakern på (eller snarare runt) Tian’anmen beträffar. Lycka till.

  Klassisk liberalism kan vi diskutera när det är relevant för ämnet.

 14. ”Har du några initierade källor som säger att det var människor som drevs av kommunistisk ideologi som demonstrerade våren 1989?”

  Vad sägs om att studenterna sjöng INTERNATIONALEN och använde ordet ”fascist” när de fördömde regimen och inte ‘kommunist’ eller ‘socialist’. Tveklöst ville man inte ha kapitalism/marknadsekonomi i alla fall. Jag trodde du hade sett dokumentären på SVT, tydligen inte.

 15. […] länkar: Lite blandat skit frånIX, Krastavac Chefer förstår ingenting, Acidtrunk feat Oman 20 års minnet av det kommunistiska upproret, Forever United Ibland blir man glad. Taggad med:Bentley, Kommunism, Lyx, Socialism Inga […]

 16. […] uppmärksamar 20-års minnet av protesterna och massakern på himmelska fridens torg under rubriken 20-års minnet av det kommunistiska upproret, AndreaDoria hyllar en artikel av Henning Mankell,  Björnbrum funderar över V:s dåliga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: